Яворов е арменски поет

Преди доста години ми попадна един вестник, издание на арменската общност в България или само за Бургас, понеже беше преди повече от 20 години, не помня.
Казваше се вестник „Арарат”, не зная дали се издава все още. Интересно композиран – статиите бяха написани на арменски и на български. Там открих една статия на бургаския учен, писател-фантаст, поет и общественик Агоп Мелконян.
Беше озаглавена” Яворов е арменски поет” , цитирам по памет заглавието.

В нея се разказваше за това как вандали разрушават бронзовия паметник на Яворов в София, за да продадат бронза като ценен метал.
След този случай арменската общност събира пари и построява нов паметник на Яворов.

Възмутен както от вандализма, така и от нехайството и безхаберието на държавните институции към този случай Мелконян пише:
„…Ние, арменците събрахме пари, за да се изгради нов паметник на Яворов. И понеже никоя от държавните институции не откликна на нашата инициатива ние изградихме този паметник наново.
Ако отново бъде разрушен – ние отново ще го изградим. Понеже Яворов е наш, арменски поет, а не български!…” С мои думи – това е смисъла на статията на покойния и уважаван не само от мен съгражданин Агоп Мелконян.

Каква доблест, горчивина и сарказъм има в тези слова!
Но и колко истина има. Арменската общност в България, завинаги благодарна на българския народ за това, че е дал убежище на арменските бежанци – изгнанници по време на масовите кланета над тях в началото на 20-ти век, организирани от Турция никога няма да забрави добрината. И мъжеството и честността на поета Яворов да възпее страданията им в поемата си „Арменци” никога не ще бъдат забравени от арменския народ.

И така, Яворов, забравен от България и от българите, но не и от благодарните арменци вече не ни принадлежи. Радвайте се, господа и госпожи управляващи и дано ви приседнат парите, които спестихте от несторения скромен паметник на великия поет. Те са изцяло и завинаги ваши.
А Яворов – вече не…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.