Балкан срещу Балкана – Дан Колов

Дончо Колев Денев е роден в края на 19-и век в село Сенник, недалеко от град Севлиево. Баща му умира когато Дончо е на 4 години. Принуден от съдбата си на сирак, той напуска България едва 13-годишен, за да се засели в Унгария. Там работи като градинар. Запознава се с Никола Петров, който вече е легенда в световната борба. Едва 17-годишен, Дончо заминава за Америка.

В страната на неограничените възможности той работи каквото му попадне, за да се издържа. Бил е хамалин, работил е в железниците, бил е и миньор. Откроява се с необикновена физическа сила, която го отличава от останалите работници.

През 1914, по време на представление в цирк „Виктория” директора на цирка кани доброволци от публиката да премерят сили с непобедимия борец „ Циклопа” – Джеф Лоурънс. Дончо се бори и побеждава цирковата звезда. Тази победа реално му отваря пътя към професионалната борба. В продължение на повече от 20 години, като професионален кеч борец, българина – вече с псевдонима Дан Колов има между 1500 и 2000 срещи.

В края на 30-те години на 20-и век Колов решава да се завърне в родината си – България. И тук той показва истинската си същност: проявява се не само като брилянтен борец а и като истински патриот, който милее за родния спорт и за всичко българско. Със собствени средства основава борческа школа, дарява първият самолет на Българските пощи. Живее в родното си село Сенник, Севлиевско. Умира на 47 години, от туберколоза. Според желанието си е погребан с лице към Балкана: „Балкан срещу Балкана”.

Дан Колов дарява на България всичко, което е спечелил през годините. Той не си сменя българското гражданство с американско, негови са думите: „Силен съм, защото съм българин”.

…Докато цял свят е говорил за победите на Колов ( името му все още се помни като символ на непобедим борец с несломим дух ) един „български” спортен журналист миналата година написа статия, с която (неизвестно защо) ни уведомява за загубите на известния борец.

Името на статията само по себе си говори за бедната душичка на този нещастник: „ Наказват Дан Колов за година за измама”. След като ни въвежда в историята, журналистът излага на показ цялата помия, която е успял да изрови, за да очерни образа на изключителния не само като борец а и като българин Колов.

По повод помията:

Няколко копия и анонси за наказание наложено над Колов, затова, че в шест поредни срещи с противника (и приятеля си) Гъс Соненберг българина се е борил, използвайки различни имена (псевдоними). А после: изключително прилежно и подробно съставен списък със загуби на Дан Колов. И като завършек:” и все пак, на фона на над 1000 изиграни срещи 73 загуби са си постижение”(думи на автора). За победите на великия българин в „статията” не се говори.

Неспособно да задоволи авторските си амбиции това медийно джудже е решило да се покатери на и на без това широкия гръб на прочутия борец.

Смело се катерѝ, дребосък, нито си първият, нито – последният, решил да прави кариера и печели от евтини сензации за сметка на големия български борец и човек Дончо Колев Денев.

Силата на Колов, както самият той е разбрал идва от земята българска, от Балкана. А те не се плашат от някакви недоразвити паразити. Балкана е вечен, а името на великия българин няма да бъде опетнено и забравено.

© Петър Димитров Всички права запазени

Статията, която ме провокира да напиша горния текст:

https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6347865

Изключително детайлен списък с всички загуби на Дан Колов:

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B0%D0%BD_%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2

И за сравнение с горните две – английската версия на биографията на Дан Колов:

https://en.wikipedia.org/wiki/Dan_Kolov

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.