10 стотинки

„Странно хлапе, да откаже пари за сладолед. Сега ще трябва да тичам, за да го хвана този моя мискинин. Краката така ме болят, проклетият ревматизъм. А и сърцето се обажда. Дано по-скоро се наиграе малкият, че да се прибираме и да си полегна. А и започва да става горещо.” – мислех си, докато преследвах внука. Два часа, откак сме излезли, а той, проклетникът все не иска да се прибира.

„Няма пък! Няма да се прибирам!” – му казах на дядо, докато бягах. Не може да ме хване, ще си играя, докогато си поискам. А той да чака, заслужава си го. Като не ми купи сладолед, така му се пада. Само десет стотинки струва сладоледа, а на него му се досвидяха. Свидльо такъв, да ме гони сега!

Това се случи, когато бях на десет години. Един слънчев ден излязох да се поразходя, на улицата пред нашия дом. Птичките пееха, беше средата на лятото. Беше ранно утро и все още не беше толкова горещо. Внезапно, покрай мен почти прелетя, тичайки малко момченце. Беше русокосо, с кафяви къси панталонки и бяло потниче. Беше обуто в бежови летни сандалки. Ня двадесетина метра зад него, бавно тичаше възрастен мъж. Явно му беше дядо, а детето по някаква причина искаше да избяга. Кой ли знае защо искаше да избяга: може би искаше да си играе в двора на близкото училище, а дядо му не му разрешаваше. А може би вече бе дошло време за закуска, а на момченцето му се играеше още. Приближавайки ме, дядото се спря. Извади кафява носна кърпа от джоба на сивите си панталони. После обърса с нея челото и врата си, беше потен, от тичането. Погледна ме, и със задъхан глас каза: „Момченце, хвани това дете. Ще ти дам десет стотинки”.
Погледнах го, презрително, после гордо отговорих: „Не се оставям да ме подкупват”. След това продължих разходката си, без да се обръщам назад. А дядото сигурно си е помислил за мен: „Странно хлапе, да откаже пари за сладолед. Сега ще трябва да тичам, за да го хвана този моя мискинин”.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.