Английски дневници: Пъстри парченца счупено стъкло

Понякога, късно вечер излизам да пуша на двора. Една вечер, докато пушех чух неясен шум. Почудих се откъде идва, исках и да разбера на какво ми прилича шумът. Бяха стенания на жена, която прави любов. Звуците идваха от къщата на съседа Стийвън, който живее отсреща. Съседа Пол го знаете, разказвал съм ви за него. По-точно ще ви разкажа след време, сега още не знам нищо за него, само се поздравяваме, когато се видим пред вратите си. Но Стийв…

Стийвън ме заговори същия ден, когато се нанесохме в новата къща. Това беше миналото лято. Дълго бяхме търсили къща с дъщеря ми, накрая попаднахме на тази. Малка къща е, на първия етаж е дневната, вдясно от входната врата има малка кухня. На втория етаж са двете спални и банята. Има и малко задно дворче. А отпред – малка градинка с храст, подстриган във формата на куб. Има и две големи ружи отпред – бяла и лилава. Хубава малка къща в спокоен квартал. А Стийвън е висок слаб мъж, хубав, според английските критерии. Има много татуировки и пиърсинг на веждата. Прилича на едновремешен моряк, на пират, слязъл от някой от корабите на капитан Кук. Само онази пиратска кърпа му липсва. Жената на Стийв е дребничка, пъргава и слабичка. Миналото лято винаги се усмихваше, поздравяваше ни. Тогава чух шума, докато пуших на двора.

Пуша на двора, а те правят любов, Стийвън и неговата малка жена. Изпуших си цигарата, после се прибрах в къщи. Оставих само вятъра и топлия августовски въздух да правят компания на съседите ми, докато се любят. А аз се замислих, за това, което щеше да се случи с тях след време.

След време съседът ми Стийв, пирата щеше да започне работа. Щеше да вземе под наем един голям камион, от онези – „Пътна помощ“ и да започне малък бизнес. После щеше да се окаже,че камионът не е взет под наем, а му е даден назаем от приятел. А след това, малката му жена щеше да разбере, че мъжът и дължи пари на разни хора, доста пари, които е вземал назаем, за да играе комар. Щеше да разбере и за бивша негова любовница. Същия ден щеше да го изгони от къщи, а тя да остане сама, с трите им малки деца. Едното дете се придвижваше с инвалидна количка, изглеждаше умно момченце. Същия този ден Стийвън щеше да почука на моята врата и да ми поиска назаем двадесет паунда. Забравил си портфейла у дома, а нямал ключове. За съжаление, нямах пари в брой в себе си, иначе бих му услужил. А по-късно щях да го видя как носи цветя, вероятно, за да ги подари на жена си, след скандала по-рано този ден.

Сега, на следващото лято аз отново пуша на двора. Още не е август, а вече се усеща лек хлад през летните нощи. Само по риза и къси панталони съм, пуша си цигарата, и мисля да се прибирам обратно у дома. Тогава чувам неясен шум, отново идва откъм къщата на съседа Стийвън, който живее отсреща. С надежда да чуя онези звуци, надавам ухо, но…

Стийвън се кара с жена си, както обикновено. А аз знам за какво се карат, дори и без да ми е казал някой. Понеже всички семейни скандали са за едни и същи неща: карат се за това, че Стийвън е без работа, че сметките са неплатени, за това, че децата имат нужда от нови обувки и дрехи, а и от нова инвалидна количка. Все същите неща, винаги, навсякъде. Малката жена на съседа ми вече не ни поздравява, не се и усмихва. Не се учудвам, зная и защо е така. Но искам да е отново както миналото лято. Искам да чувам онези звуци, стенанията на щастлива жена. Искам да е отново топло в летните нощи, понеже август още не е дошъл. Понеже е лято, а есента е още далече.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.