Дяволът в мен

От ранно детство ни внушаваха, че дяволът е лош. Друга негова характеристика е, че умее да изкушава. Трета – че е повелител на материалния, не на духовния свят. После: антипод на Бог, господаря на ада, олицетворение на злото в този свят. Външно си го представяме с рога на главата и кози копита, опашка също има, но понеже умее да си мени образите би могъл и да се превърне в най-милата и невинна девица. За да ни изкуши, разбира се.

В древни времена, много преди появата на каквито и да е религии и философски учения праисторическият човек разбира, че светът, който го заобикаля може да е както гостоприемен и добър към него, така и жесток и унищожителен. Тогава, предполагам в съзнанието на този прачовек са започнали да се оформят мислите, разделящи света на добър и лош. Може би и думи, с които да опише усещанията си е изнамерил тогава човекът.

Постепенно злото започва да придобива условен, повече абстрактен образ в човешкото съзнание. Това става толкова бавно и неусетно, че съвременният човек дори и да иска, трудно би си отговорил на въпроса: „Откъде идва злото?“. Някой би казал, че злото в нас идва, когато се отприщят първичните ни страсти и изгубим задръжките, които обществото ни налага. Но не е само това. Злото има както личностни, така и обществени проявления. Например: вследствие на война в Персийския залив умират хиляди невинни хора, това е зло, породено от решенията на малка група хора, управляващи света ни днес. Тогава тази група хора за нас олицетворява злото. Зло, нямащо нищо общо с първоначалните ни  и първобитни представи – това е зло, произлизащо от човека, не от заобикалящия ни свят. To e eволюирало и сe усъвършенства постоянно , има изключително авторитетен и лицеприятен вид, увличащо е и с подкупваща усмивка, особено когато взема решения, свързани със смъртта на хиляди. После отива на обяд с приятели, или на опера, за да се разтовари от тежкия работен ден. Тежък, но определено – ползотворен.

Разбира се, другата страна на медала е доста различна. Във висшето общество никой никога не говори за зло. Там се обсъждат важни теми, кандидатури, бизнес планове и инвестиционни проекти, разработки и изследвания, иновации и рационализации, добавете и вие каквото се сетите по ваш избор. В тези среди всеки е съсредоточен, усмихнат и позитивен, стремящ се да върви нагоре по стълбата на успеха. Въпроса за цената, на която се постига този успех има само личностни измерения – какво съм пропуснал и от какво съм се лишил аз, какво съм платил , за да стигна дотук, и никога – какво и на кого съм причинил със решенията, действията или бездействието си.

Очаква се някой извън нас, някой друг да понесе последствията за нашите постъпки или решения. Този някой съвсем удобно би могъл да е дяволът от заглавието на този текст. Тази имагинерна и ефимерна субстанция, въплъщаваща в себе си част от човешките страсти, амбиции, емоции и като цяло – проявления. Да не пропуснем и егоизма – поставяйки „Аз“ в началото и края, човек се лишава от способността да види разликата между себе си и околния свят, или поне да я приеме. После онзи слаб, заглъхващ гласец, наричащ се „човешка съвест“ постепенно угасва и накрая умира. За да отвори пътя ни към един по-подреден, чист, предсказуем и стерилен свят, свят без излишни емоции и катаклизми, свят, в който човечността и състраданието са понятия като всички останали, употребявани главно по време на благотворителни събития.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.